Cristina Fernández


L'aparador de l'incivisme

La Rambla és un lloc de confluència de turistes i visitants, però també de pràctiques urbanes vinculades amb la pobresa, formes de subsistència informals, la picaresca i la petita delinqüència.

Els darrers anys, sobre tot a l'estiu, els mitjans de comunicació han posat la Rambla en el punt de mira internacional i l'han mostrat com a focus dels mals de la ciutat vinculats amb la degradació, l'escàndol i la indecència. Portades de diaris, fotografies de treballadores sexuals i clients, "manters", de gent pixant, etc., han suscitat la reacció del govern municipal i l'oposició que s'han afanyat en reclamar fermesa policial i regulacions que permetin eliminar de l'espai públic aquelles presències incòmodes i molestes.

Des de 2006, l'Ajuntament de Barcelona compta amb l'anomenada Ordenaça del Civisme, una norma que pretén fomentar i garantir la convivència a cop de multa. El soroll, la brutícia, el vandalisme, patinar, jugar a pilota, la venda ambulant, la prostitució... tot és incivisme! i per tant, independentment del seu origen, tot mereix el mateix tractament: la multa.

A la Rambla cada dia tenen lloc multitud de conductes "incíviques", però no totes són multades. Es persegueix infractors ocasionals (sorpresos pixant o bevent alcohol), però també col·lectius que són multats per la seva forma de vida o de supervivència en l'economia informal (treballadores sexuals, venedors ambulants, sense-sostre). Depenent de la fermesa en l'aplicació de l'Ordenança de vegades es desplaça el fenomen, i sovint s'agreuja la vulnerabilitat de les persones multades.

La "ideologia del civisme" s'ha estès ràpidament i s'ha convertit en un nou "sentit comú" que redefineix els usos legítims de l'espai públic i els seus usuaris, diferenciant entre ciutadans amb dret a gaudir l'espai públic i altres susceptibles de ser multats per la seva sola presència.

La Barcelona cosmopolita no discrimina explícitament als pobres, putes o migrants, sinó que els sanciona per ser "incívics" i sota aquesta etiqueta legitima i naturalitza aquesta exclusió "socio-espacial".

Per recuperar La Rambla, l'espai urbà i la ciutat, cal que es deroguin les normes discriminatòries que castiguen la pobresa i el dissens i que fan que  l'espai públic sigui excloent. Cal derogar l'Ordenança del Civisme i fomentar mesures que facin front a les desigualtats socials.