Convocatòria



Benvinguts a la zona zero


L'any passat, a través de la ruta "Gran Hotel Barcelona", vam recórrer Ciutat Vella aturant-nos en sis emplaçaments hotelers, llocs emblemàtics i representatius de processos especulatius i gentrificadors que han envaït el centre històric de la ciutat. L'objectiu d'aquest itinerari pels carrers i les places de la nostra ciutat era fer patent algun dels efectes que el monocultiu turístic està tenint sobre el teixit social, econòmic i urbanístic de Barcelona.

Aquest any la nostra ruta arriba al lloc més representatiu de la ciutat, a la zona zero dels conflictes: La Rambla.


Recordes la Rambla?


Transformada en quelcom més semblant a un encreuament entre un circ i una fira xavacana, la Rambla és avui l'exemple més significatiu dels efectes perversos que pot tenir la sobreexplotació turística en una ciutat: expulsió dels habitants, degradació de l'espai públic, eliminació de la memòria històrica i banalització de la ciutat.

La Rambla va ser, durant dècades, un lloc simbòlic i escenari dels grans esdeveniments de la ciutat. Les barricades de la Guerra Civil, les trobades de la burgesia, les manifestacions reivindicatives de la Transició, han acabat donant pas a una Rambla convertida en aparador de venda de barrets mexicans, vestits de sevillana, paelles congelades i caramels de Gaudí.


De manera gradual i silenciosa ens hem deixat arrabassar un espai públic que va ser en el passat el lloc privilegiat d'expressió política on fer visible el dissentiment de la ciutadania. Per una regla no escrita la Rambla és actualment una zona on cada vegada hi ha més dificultats per exercir el dret bàsic a la manifestació. En aquest gran parc temàtic en què s'ha transformat Ciutat Vella, els veïns i les veïnes només som admesos si acceptem no comprometre la imatge de la Marca Barcelona.


La Rambla és paradigma de la cultura de la cobdícia i d'un model de ciutat que no fa ciutat, on no passa res i es fingeix que passen coses, en la qual els usos estan restringits i no hi ha lloc per a les trobades casuals. A la Rambla es fan evidents tots els problemes derivats del model de ciutat neoliberal. A través de la Ruta reflexionarem sobre aquests conflictes i intentarem aportar solucions i propostes.


Objectius


- Tornar a apropiar-nos de l'ús quotidià d'aquest espai públic
- Posar de manifest els conflictes i analitzar els efectes del model econòmic neoliberal de la ciutat
- Proposar alternatives mitjançant la participació de persones expertes, veïnes i activistes.
- Començar la construcció d'un programa de recuperació de l'ús ciutadà.


Continguts


- Conseqüències de la sobreexplotació turística a Ciutat Vella: hotels, apartaments turístics, establiments de menjar-escombraria…
- Pèrdua de l'ús residencial derivada de l'augment del preu de l'habitatge. Expulsió de veïns i veïnes i augment de turistes de curta durada.
- Degradació i ús intensiu de l'espai públic, banalització i privatització del paisatge urbà. Pèrdua de l'ús ciutadà de l'espai a favor del turisme.
- Destrucció del teixit productiu tradicional del centre històric, pèrdua d'establiments singulars, banalització de l'activitat comercial.
- El Mercat de la Boqueria i la transformació del mercat tradicional.
- Petita delinqüència, prostitució i venda ambulant.


Format


Itinerari de sis parades de 20 minuts de durada cadascuna. Cada parada comptarà amb la intervenció d'un veí o veïna o membre d'entitats o col·lectius afectats que donarà el seu testimoniatge i una persona experta que parlarà sobre la problemàtica concreta, aportant propostes i possibles solucions.


Es convidarà als participants a que portin la seva pròpia cadira, com a mostra d'apropiació simbòlica de l'espai públic i com a record de l'antiga activitat de lloguer de cadires a la Rambla.