Premsa

RECULL DE PREMSA

L’arquitecte i explorador de l’Extraradi Guillen Augé ens passeja per la Rambla de la mà del Col·lectiu Accions Urbanes i l’associació de veïns del Barri Gòtic. Ells tenen l’objectiu de tornar a compatibilitzar turisme i civisme a aquest lloc mític de la ciutat catalana.
05/11/11 324.catLa passejada sota el lema "Tornem a la Rambla!" fa campanya en contra de la sobreexplotació turística
05/11/22 La Malla.cat "Una protesta simbòlica rebutja la massificació del turisme"
05/11/11 Vilaweb. Reivindicant la Rambla
05/11/11 El País. Vecinos y profesionales reivindican un nuevo uso ciudadano de la Rambla
05/11/11 La Vanguardia.com La Recuperación de la Rambla moviliza a los vecinos
06/11/11 El punt Avui. Que ens tornin la Rambla


El passat dissabte 5 de novembre, veïns i veïnes de Barcelona vam passejar per la Rambla, tot aturant-nos a xerrar i compartir experiències sobre la deriva que ha patit aquest passeig. El que fa pocs anys era quasi una tradició a la ciutat, ara és tota una excepció, doncs el passeig està ocupat per turistes i s’ha transformat per tal de satisfer les seves necessitats.

Més d’un centenar de ciutadans, alguns equipats amb cadires dutes de casa, vam baixar des de Canaletes fins a les Golondrinas, fent parades per donar la paraula a amics que ens recordaren els orígens de tan injuriat carrer, el seu paper en les celebracions i manifestacions (aquí se celebrà la proclamació de la República!, ens recordava l’Andrés), com a punt de trobada (com va dir la Teresa, jo venia a passejar per la Rambla el dia que em sentia sola, doncs sabia que algú o altre trobaria; ara ja no hi vinc mai), com a espai de reflexió i discussió (en Manuel assegurava haver discutit la tesi amb el seu tutor passejant Rambla amunt i Rambla avall), com a eix comercial de la ciutat (la Montserrat lamentava que els barcelonins ja no baixem a comprar a la Boqueria, que es va transformant en un mercat de sucs i productes de ràpid consum per als turistes)  o que obria pas a un teixit de botigues de proximitat que van desapareixent (deixant a canvi la creació d’un escenari fictici més turístic i vendible, que en Josep comparava amb la transformació de Praga).

Els canvis que aquest passeig ha patit no només han afectat a usuaris, sinó també als que sempre hi han treballat i viscut d’ell. Les noves ordenances del civisme estan intentant organitzar i limitar aquelles pràctiques que han estat part i identitat del passeig: des de les parades d’animals, ara desvirtuades en quioscs que inventen nous productes pel turisme, que esperen a que l’ajuntament els notifiqui finalment què han de fer; fins a les treballadores sexuals, que s’han vist foragitades amb excuses de problemes de convivència que no fan més que vulnerar els drets d’un col·lectiu ja marginat.

Però més enllà de laments i nostàlgies, la passejada pretenia obrir un debat, no només sobre les causes d’aquestes transformacions, sinó de cara a poder elaborar una proposta de nous usos. Doncs a partir d’ara s’obre un procés participatiu per tal d’elaborar un nou projecte de passeig, partint de les premisses inicials que ens enumerava en Xavier: de constatar que ningú no està en contra del turisme però sí del seu descontrol, de quan perjudica la convivència amb l’habitant, quan no és responsable, quan no s’avalua la capacitat de càrrega d’un barri, quan no hi ha un pla d’usos ni s’aplica una taxa ecològica.


La Rambla que tots coneixíem no tornarà, però cal que inventem una nova Rambla en la que tots i totes hi tinguem cabuda. Us convidem a participar-hi!





CONVOCATÒRIA DE PREMSA
de l'Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic i del Col·lectiu Accions Urbanes

El 5 de novembre tornem a la Rambla
Un itinerari en 6 etapes per a la reapropiació de la Rambla i la reivindicació de l'ús de l'espai públic per a la ciutadania de Barcelona
Quan: dissabte 5 de novembre de 2011 a les 11h
On: itinerari en 6 etapes, des de la font de Canaletes a les 11h, fins a la Rambla del Mar (Passarel·la del Maremàgnum) a les 13.30h

De lloc amb un fort valor simbòlic per a Barcelona, escenari durant desenes d'anys de tots els grans esdeveniments que van involucrar la ciutat, des de les barricades de la Guerra Civil, passant per les passejades dels burgesos, fins a les manifestacions reivindicatives durant la transició, la Rambla s'ha convertit avui dia en l'aparador per a la venda de barrets mexicans, vestits de sevillana, paelles congelades i piruletes de Gaudí.

L'Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic i el Col·lectiu Accions Urbanes us conviden a l'itinerari "Tornem a la Rambla". La iniciativa consisteix en un recorregut de 6 parades a través de la Rambla. L'objectiu és fer visible els conflictes i analitzar els efectes perversos que pot arribar a produir la sobreexplotació turística d'una ciutat: expulsió dels habitants, degradació de l'espai públic, cancel·lació de la memòria històrica, o la banalització de l'entorn urbà. Cada parada comptarà
amb la intervenció d'un veí o veïna o membre d'entitats o col-lectius implicats que
donarà el seu testimoniatge i una persona experta que parlarà sobre la problemàtica concreta, aportant propostes i possibles solucions. Per a la reapropiació d'aquest espai que temps enrere fou part de tota la ciutadania de Barcelona.

Parades:
Rambla de Canaletes (11h), Rambla dels Estudis (11.30h), Rambla de Sant Josep (12h), Rambla dels Caputxins (12.30h), Rambla de Santa Mònica (13h), Rambla del Mar (13.30h).

Participants:
Manuel Delgado (antropòleg), Andres Antebi (antropòleg), Antics Ocellaires de la Rambla, Xavier Montanyà (periodista i realitzador de documentals), David Bravo (arquitecte), Monserrat Ramblis (treballadora del Bar Sant Josep del Mercat de la Boqueria), Col·lectiu Punt 6 (Urbanisme donis de la perspectiva de gènere), Josep Cots (Propietari de la llibreria Documenta), Cristina Fernández (Investigadora de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans), Clarissa Velocci (Activista de Genera, associació en defensa dels drets dels treballadores sexuals), Josep Maria Montaner (Arquitecte, escriptor i professor de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona), Jordi Bonet (President de la Federació d'AV de Barcelona)
Contacte premsa: Albert Sancho 
Tel. premsa:618 236 655


RECULL DE PREMSA

04/11/11 ADN  
2/11/11 Spaghetti Barcelona
2/11/11 Arquitecturas colectivas 
25/10/11 La buena gente  
21/10/11 Diagonalweb